Wil jij als sporter optimaal presteren? Wil je weten waarom je prestaties achterblijven of waarom je conditie niet verbetert?
Het kan zo zijn dat je bloedwaardes een rol spelen.
Waarom je bloed laten onderzoeken als sporter?
Met de bloedwaardes uit het sportpakket krijg je inzicht in specifieke bloedwaardes die van invloed kunnen zijn op je sportprestaties. Wanneer er specifieke bloedwaardes uit balans zijn kan dit nadelig effect hebben op je sportprestaties. Op basis van de testuitslagen kun je gericht aan de slag gaan om deze waardes positief te beïnvloeden en hiermee ook je sportprestaties.
Totaal 12 bepalingen:
- CRP: Ontstekingswaarde
- Cholesterol: totaal cholesterol, HDL, LDL, triglyceriden
- Hormoonhuishouding: testosteron (incl. SHBG)
- Vitaminen & mineralen: vitamine B12, Vitamine D, Magnesium, Ferritine, Transferrine
Onderzoek: bloed (vingerprik)
Uitleg:
Wat wordt er gemeten:
Met de bepaling CRP onderzoek je of er aanwijzingen? zijn voor infectie, ontsteking en/of weefselschade. Wist je dat je sporten en bewegen een positief effect heeft op je cholesterol.
Hormonen en sporten zijn met elkaar verbonden. Tijdens het trainen zorg je voor de aanmaak van verschillende hormonen. Testosteron is een van de bekendste mannelijke geslachtshormonen. Ook vrouwen maken testosteron aan. Dit hormoon is belangrijk voor de opbouw van je spieren.
Magnesium draagt bij aan het behoud van soepele en sterke spieren. Als je veel sport heb je soms een groter behoefte aan magnesium. Wist je dat je tijdens het sporten magnesium kunt verliezen met zweten. Dit is echter nooit de oorzaak voor een verlaagd magnesium.
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het sterk houden van je botten en spieren en is ook belangrijk voor je spierkracht.
Vitamine B12 is van belang bij de vorming van rode bloedcellen. En draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels, het helpt ook om vermoeidheid en moeheid te verminderen en het ondersteunen van het immuunsysteem en energiestofwisseling.
IJzer is onmisbaar voor de vorming van rode bloedcellen, maar een teveel aan ijzer (gemeten via ferritine) kan schadelijk zijn voor organen als lever, hart en je bloedsuikerspiegels. IJzer wordt getransporteerd door het lichaam dankzij transferrine. Dit wordt aangemaakt door de lever. Het is een eiwit waar ijzer zich aan kan binden.
Lees er meer over in onze blog: Bloedtest voor sporters – Welke bloedwaarden zijn interessant om te weten als sporter?
Hoe werkt de PostYourLab-methode?
Bestellen test
Je ontvangt een brievenbuspakketje met alle materialen om eenvoudig bloed te verzamelen via een vingerprik. Je volgt online stap voor stap de video-instructies en meld je monster aan via de PostYourLab app of via het beveiligde online platform.
Verzending bloedmonster
We maken gebruik van een unieke bewaarvloeistof waardoor je bloed geconserveerd wordt en per brievenpost verstuurd kan worden.
Uitslag
Na ontvangst van het bloed op het laboratorium is de uitslag van de test meestal dezelfde werkdag bekend. Je ontvangt een notificatie wanneer je testuitslag beschikbaar is en je deze. De testuitslagen worden voorzien van een heldere toelichting en aanbevelingen.